Німецький центр Аренс і Шварц

Будь-яка юридична допомога

+380 (0)67 551 38 41+380 (0)63 010 63 15+380 (0)44 592 73 71

Au-Pair у Німеччині

Заочная учёба в Германии / Заочна навчання в Німеччині / Fernstudium in Deutschland

Правова підстава – § 18 Закону про перебування разом з § 12 Положення про зайнятість.

Au-Pairs за кордоном працюють у гостьових сім’ях, отримуючи харчування, проживання та кишенькові гроші та в свою чергу вивчаючи мову та культури країни перебування.

Обов’язки Au-pair є різними. Вони залежать від характерних особливостей та стилю життя гостьової родини. Як правило, до повсякденних обов’язків Au-pair належать:

  • легка робота по дому, тобто допомога у прибиранні житла, пранні, прасуванні речей;
  • приготування сніданку та простої їжі;
  • догляд за дітьми, супровід дітей до дитячого садочку або школи, прогулянки, ігри з дітьми;
  • догляд за домашніми тваринами.

До обов’язків Au-pair не належить догляд за хворими та літніми людьми. Між Au-pair та гостьової родиною не повинно бути родинних зв’язків. У родині рідною мовою повинна бути німецька. Якщо у родині спілкуються німецькою як іноземною мовою, Au-pair може отримати візу, якщо Au-pair родом не з Батьківщини гостьової родини. Au-pair має бути у віці до 27 років та неодруженим/незаміжньою. Термін перебування – максимум 1 рік.

260 євро кишенькових грошей на місяць, страхування на випадок хвороби та від нещасних випадків, безкоштовне проживання у власній кімнаті та харчування.

У кожного Au-pair є можливість у вільний час відвідувати курс німецької мови, а також культурні та захоплюючі заходи. Гостьові родини допомагають оплачувати мовний курс у розмірі 50 євро / місяць. У Au-pair є право на вільну другу половину дня та один цілий вільний день на тиждень, а також на відпустку, котра протягом цілого року складає 4 тижні та відповідно оплачується.

Увага: Договір Au-Pair

У договорі повинні бути викладені щонайменше наступні умови:

  • o точні імена договірних сторін
  • o кількість та вік дітей, що потребують догляду (у родині повинна бути щонайменше 1 неповнолітня дитина)
  • o початок та тривалість договору (мінімум 6 місяців, максимум 1 рік)
  • o загальні обов’язки гостьової родини
  • o загальні обов’язки Au-pair
  • o зобов’язання гостьової родини на укладання страхування, що покриває хворобу, вагітність, народження та нещасний випадок
  • o домовленість про кишенькові гроші (щомісяця мінімум 260 €)
  • o домовленість про робочий час (максимум 6 годин на день та 30 годин на тиждень)
  • o домовленість про відпустку для відпочинку (мінімум 2 робочих дні на місяць)

Процедура подачі документів та отримання дозволу на перебування для Au-Pair для українців

Спочатку необхідно забронювати для себе дату та годину прийому у посольстві Німеччини у м. Київ для подачі документів на отримання візи. Йдеться про національну візу категорії D, що дасть Вам право на тривале перебування. При подачі документів на отримання візи обов’язкова Ваша особиста присутність. Ваші інтереси не може представляти представник.

Під час прийому у посольстві необхідно надати такі документи:

  • Заповнена заява на отримання візи з особистим підписом у 2 екземплярах
  • Закордонний паспорт з 2 копіями
  • 3 фото на паспорт
  • Договір Au-Pair з 2 копіями
  • Довідка з місця проживання родини, в якій вказано, що у родині проживають неповнолітні діти
  • Мовний тест на рівень A1
  • Резюме
  • Мотиваційний лист
  • Підтвердження про знання німецької мови на рівні А1 або підтвердження від родини про відмову від такої вимоги
  • Підтвердження наявності коштів на життєзабезпечення
  • Медичне страхування для в’їзду в країну

Розгляд документів на отримання візи посольством Німеччини у м. Києві триває наразі 2-8 тижнів.

Як правило, візу видають на 6 місяців. З цією візою особа може в’їхати до Німеччини.

По прибуттю необхідно зареєструватися у відповідному відділі реєстрації за місцем проживання. Після цього роботодавець може подати заяву на отримання соціального страхування. Необхідним також є медичне страхування.

Після проходження всіх вказаних процедур та отримання необхідних документів можна подавати заяву до відповідного Відомства у справах іноземців про отримання дозволу на тривале перебування. Наразі час обробки заяв може тривати невизначений час, та у Відомств у справах іноземців є можливість одразу ж видавати попередні дозволи на перебування (так звані тимчасові дозволи).

(5 людина, в середньому: 5.00/5)

^