Німецький центр Аренс і Шварц

Будь-яка юридична допомога

+380 97 947 0991
uarude

Біженці з України у Німеччині

З цього моменту українці можуть в’їжджати до Німеччини без візи. Для цього не потрібні ані документи, що посвідчують особу, ані віза.

Особам, які мусили рятуватися втечею з України через війну, видається гуманітарний дозвіл на тимчасове перебування та отримання тимчасового прихистку згідно з § 24 Закону про перебування іноземних громадян. Підставою для цього є рішення Ради Європейського союзу згідно з Директивою 2001/55/EG від 04.03.2022 р. Положення цього рішення охоплюють наступні групи населення:

  • українські громадяни, котрі до 24 лютого 2022 року постійно проживали в Україні;
  • особи без громадянства та громадяни інших третіх країн, котрі до 24 лютого 2022 року мали в Україні міжнародний захист або перебували під іншим рівнозначним національним захистом;
  • члени сім’ї вказаного кола осіб, а також
  • особи без громадянства та громадяни інших третіх країн, котрі можуть довести, що вони перебували до 24 лютого 2022 року в Україні на підставі офіційного дозволу про перебування, виданого згідно з українським законодавством, котрі не можуть не можуть повернутися до своєї рідної країни або регіону та перебувати там у безпеці протягом тривалого часу.

Українські переселенці можуть подавати заяву на отримання відповідного статусу на території всього ЄС. Подавати заяву на отримання статусу біженця не потрібно. Тим, хто ще не знайшов житло на тривалий термін, потрібно спочатку зареєструватися у центрі прийому біженців або місцевому управлінні у справах іноземців. Реєстрація є першим кроком до отримання дозволу на перебування.

Після реєстрації може трапитися так, що переселенця перенаправлять далі, до іншої федеральної землі. Особа, що зареєструвалася як біженець через військові дії, може подати заяву на дозвіл на перебування.

Після реєстрації особа має право на соціальні виплати, медичне забезпечення, а також право на перебування спочатку на два роки. Виплатами займається відповідний відділ соціального забезпечення. У термінових випадках соціальної або медичної якості особа може отримати виплати від соціального управління до проведення процедури реєстрації. За нагальної потреби всі особи, що підпадають під сферу дії § 24 Закону про перебування іноземних громадян, отримують грошові виплати для покриття життєзабезпечення, а також медичне забезпечення згідно з Законом про надання соціальної допомоги особам, що претендують на отримання притулку. Для цього необхідно зареєструватися або у притулку для біженців, або у відомстві у справах іноземців. Після реєстрації особа отримує довідку (довідка про реєстрацію в якості прохача притулку), котра надається до відповідних відомств з надання послуг.

Як біженець від війни особа отримує право на перебування спочатку терміном на два роки, а також можливість негайного доступу до ринку праці. Однак спочатку управління у справах іноземців повинно надати дозвіл на ведення трудової діяльності.

Відомство у справах іноземців при видачі дозволу на перебування робить відмітку про дозвіл трудової діяльності, навіть якщо наразі немає конкретної пропозиції щодо працевлаштування. Це означає, що інший дозвіл на роботу від іншого органу влади не потрібен.

На етапі подачі заяви відомства у справах іноземців можуть видавати тимчасові посвідки на легальне перебування в країні. Це тимчасова правова підстава на перебування. З такою посвідкою можна працювати в Німеччині як приватний підприємець або як найманий працівник.

Дозвіл на перебування згідно з § 24 Закону про перебування іноземних громадян передбачає наступні права та обов’язки:

Не потрібно проходити процедуру отримання статусу біженця, не потрібно підтверджувати наявність знань німецької мови або рівень доходу – дозвіл на перебування Вам надається незалежно від Вашої індивідуальної ситуації. Дозвіл на перебування можливо продовжити або ж перейти в інший статус.

Якщо особа не має власного доходу, надається фінансова підтримка від держави згідно з положеннями Закону про надання соціальної допомоги особам, що претендують на отримання притулку. Ця підтримка включає в себе витрати на проживання та кошти на їжу, одяг, кишенькові гроші та ін.

Переселенець не в усіх випадках може самостійно обирати місце проживання. В деяких випадках переселенців розподіляють по федеральним землям, після чого їх закріплюють за певними комунами. Ті переселенці, котрі через особисті зв’язки проживають у друзів або сім’ї, попередньо можуть залишатися у них.

Пізніше Ви зможете в рамках об’єднання сім’ї запросити до себе всю Вашу сім’ю, тобто шлюбних партнерів та неповнолітніх дітей. У такому випадку мають бути виконані такі стандартні умови щодо перебування, як забезпечення засобів до існування, наявність паспортів та ін., якщо вони не підпадають під положення Закону про прийом переселенців.

Діти зобов’язані відвідувати школу.

Хто і де може подати заяву?

Як правило, компетентним є відомство у справах іноземців того міста, в котрому Ви перебуваєте на постійній основі або плануєте перебувати протягом наступних тижнів чи місяців. Якщо Ви лише прибули і через кілька тижнів плануєте їхати далі, подавайте заяву у кінцевому місці призначення.

Відомство у справах іноземців видає дозвіл на перебування тим переселенцям з України, котрі вже знайшли житло на тривалий термін. Для цього Ви маєте бути зареєстрованими Земельним відомством у справах біженців і чекати свого розподілення або вже мати житло на тривалий термін (наприклад, в орендованій квартирі або у родичів).

Реєстрація
Якщо Ви маєте житло через свої особисті зв’язки та не потребуєте термінової фінансової або медичної допомоги, Ви можете почекати з реєстрацією кілька тижнів без страху втратити свої права. Всі державні інстанції хочуть уникнути неприпустимого перенавантаження відповідних органів влади.

Що чекає після реєстрації?

Все залежить від міста, в якому Ви зареєструвалися. В будь-якому випадку Ви отримаєте підтвердження про реєстрацію. Це підтвердження є основою для всього іншого. За ним треба уважно пильнувати. В деяких містах після реєстрації Вам необхідно звернутися до іншого відомства, щоб отримати житло або фінансову допомогу, чи подати заяву на отримання дозволу на перебування згідно з § 24 Закону про перебування іноземних громадян. В деяких містах всі процеси відбуваються на одному місці. Важливо: якщо у Вас немає приватного житла і Ви ні у кого не мешкаєте у приватному порядку, може статися так, що Вам доведеться переїхати до іншої федеральної землі або іншого міста.

Взяття на облік
Як правило, всі, хто прибуває до Німеччини та перебуває у країні довше трьох місяців, повинні стати на облік у відповідних відомствах (управління міста або общини) не пізніше, ніж через два тижні, надавши інформацію про адресу свого проживання. Якщо Ви проживаєте у сім’ї або друзів, або безкоштовно у волонтерів, Ви можете звернутися до відділу реєстрації громадян через 3 місяці.

Виїзд

Якщо Ви плануєте виїхати з території Німеччини довше, ніж на 6 місяців, то Ваш дозвіл на перебування, виданий згідно з § 24 Закону про перебування іноземних громадян, втратить свою силу. Якщо Ви плануєте виїхати на довший строк, перед виїздом зверніться до відомства у справах іноземців для уточнення деталей. Відомство у справах іноземців може дозволити виїзд на довший строк і, як правило, робить це, якщо Ви зрозуміло зможете пояснити, з якою метою Ви бажаєте виїхати.

Громадяни України, котрі в’їхали на територію Німеччини без візи (власники/власниці біометричних паспортів, а також українських ID-карток), можуть подорожувати всередині ЄС або у так званій Шенгенській зоні.

Чи повинен я залишатися у країні, в котру я спочатку в’їхав, чи можу я їхати далі до інших країн ЄС?

Якщо Ви отримали дозвіл на перебування країни-члена ЄС, наприклад, німецький дозвіл на перебування для осіб, що шукають тимчасовий притулок згідно з § 24 Закону про перебування іноземних громадян, він матиме силу протягом 90 днів. Переїзд можливий лише за наявності дозволу тієї держави, в котру Ви переїжджаєте. Заяву на зміну Вашого місця проживання Ви подаєте у відомстві у справах іноземців, котре видало Вам дозвіл на перебування згідно з § 24 Закону про перебування іноземних громадян (§ 42 Правил перебування). Дозвіл на працю має видати Вам та держава, в котрій Ви плануєте працювати.

НАЙЧАСТІШІ ПИТАННЯ (FAQ)

Чи потрібно реєструватися як біженець, щоб перебувати у Німеччині?

Всі громадяни та громадянки України можуть легально перебувати у Німеччині без візи протягом 90 днів, тобто приблизно до кінця травня 2022 року.

Якщо Вам потрібна соціальна підтримка (фінансова підтримка, медичне забезпечення, проживання), Вам потрібно буде зареєструватися. Тоді у Вас буде законне право на державну підтримку.

Що відбувається після моєї реєстрації як біженця від війни?

Після реєстрації Вас буде офіційно взято на облік у Німеччині. За системою квот Вас може бути направлено до іншої федеральної землі, де Ви отримаєте свою соціальну підтримку (гроші, житло, медичне забезпечення).

Яка підтримка мені надається як біженцю від війни?

Після реєстрації у Вас є право на соціальну підтримку (матеріальна допомога), медичне забезпечення та перебування в країні протягом одного року (для початку). Виплати здійснює відповідне відомство соціального забезпечення. У термінових соціальних та медичних випадках Ви можете отримати допомогу від соціального управління ДО процедури реєстрації.

Страхування на випадок хвороби

Як тільки Вас зареєструють як біженця від війни згідно з положеннями §24, Ви отримуєте доступ до медичного стандартного забезпечення.

У мене немає грошей та медичного забезпечення, тому що я ще не зареєстрована/-ий як біженець від війни. Хто мені допоможе?

В екстрених соціальних або медичних ситуаціях звертайтесь до соціального управління того району, в котрому Ви наразі перебуваєте. Ви отримаєте соціальні виплати згідно з положеннями Закону про надання соціальної допомоги особам, що претендують на отримання притулку, а також в соціальному управлінні Вас зареєструють у лікарняній страховій касі.

Принципово вважається, що якщо Ви звертаєтесь до соціального управління, то це звернення класифікується як «прохання про захист». Офіційну процедуру реєстрації як біженця від війни можна провести пізніше.

Якщо у Вас вже є документ про реєстрацію, пред’явіть його працівникам соціального управління.

Я громадянин України. Чи маю я дозвіл в’їжджати до Німеччини та перебувати на її території?

Так. Федеральне міністерство внутрішніх справ прийняло проміжне положення щодо українських громадян, котрі 24.02.2022 року перебували в Україні та в’їжджатимуть до Федеративної Республіки Німеччина до 23.05.2022 року. Згідно з цим положенням такі громадяни до 23.05.2022 року звільняються від вимоги отримання візи/посвідки на проживання. Положення має силу незалежно від того, чи має особа паспорт або посвідчення особи.

Чи можу я працювати, маючи дозвіл на перебування згідно з § 24 Закону про перебування іноземних громадян?

Так, Ви можете одразу приступити до роботи та не потребуватимете додаткового дозволу на роботу. Для Вашої особистої гарантії завжди укладайте будь-ласка належний трудовий договір з Вашим роботодавцем.

Ви можете заснувати підприємство або працювати як вільноробочий (фрілансер), наприклад, як митець. У такому випадку можуть знадобитися додаткові дозволи, тому ми б рекомендували спочатку проконсультуватися з цього приводу.

Додаткову інформацію Ви отримаєте у відповідній інстанції або єдиному контактному центрі у м. Берлін.

Чи повинні українські громадяни подавати заяву про присвоєння статусу біженця?

Ні, це не необхідно. Необхідний захист Вам буде надано в рамках іншої, швидшої процедури. Українським громадянам ми б радили відмовитися від подачі заяви про присвоєння статусу біженця. Проте право пізніше подати заяву про присвоєння статусу біженця залишається за особою.

Згідно з Рішенням про прийняття примусово переміщених осіб згідно зі ст. 5 абзацом 1 Директиви 2001/55/EG Ради від 20 липня 2001 року про мінімальні норми з надання тимчасового захисту вказаному колу осіб за наданою заявою буде надано дозвіл на перебування згідно з § 24 Закону про перебування іноземних громадян (AufenthG – Дозвіл на перебування з метою отримання тимчасового захисту). Такий дозвіл на перебування автоматично надає право на здійснення самостійної трудової діяльності або отримати роботу в якості найманого працівника. Відомство у справах іноземців при видачі дозволу на перебування повинно дозволити і здійснення трудової діяльності. При видачі дозволу на перебування відомство у справах іноземців вносить відмітку у дозвіл на перебування про дозвіл на здійснення трудової діяльності, навіть якщо конкретної пропозиції про роботу наразі немає. Це означає, що інший дозвіл на роботу від іншого відомства не потрібен.

Реєстрація не означає подачу заяви про присвоєння статусу біженця. Для початку процедури отримання статусу біженця потрібно подати відповідну заяву до уповноваженого відділення Федерального відомства у справах міграції та біженців.

Подавати заяву про отримання статусу біженця з метою забезпечення права на перебування або для отримання соціальної підтримки не є необхідним.

^