Німецький центр Аренс і Шварц

Будь-яка юридична допомога

+380 (0)67 551 38 41+380 (0)66 180 54 56+380 (0)63 010 63 15+380 (0)44 592 73 71

Прийом пізніх переселенців в Німеччину

Умови отримання статусу пізнього переселенця і сам процес є дуже складними згідно нашій багаторічній практиці. Ми рекомендуємо перед подачею заяви проконсультуватися з процедурою отримання статусу пізнього переселенця. Багато отримують відмову тільки з причини недостатньої інформації заявника.

Відхилений запит дуже складно успішно оскаржити.

Наша допомога, крім іншого, включає в себе отримання, перевірку на повноту та переклад необхідних документів, заповнення заяви та надання інформації про процедуру. Крім того, ми будемо виступати для Вас в якості уповноваженої особи перед Федеральним адміністративним відомством.

Якщо Ви прийняли рішення подавати заяву про визнання Вас пізнім переселенцем або ж отримали рішення про відмову поданої раніше заяви, проконсультуйтеся з нами. Ми компетентні з будь-яких питань, що стосуються процедури отримання статусу пізнього переселенця.

При отриманні відмови ми Вам також охоче допоможемо.

Пізніми переселенцями згідно із Законом про біженців та вигнанців називаються люди, які в’їхали в Німеччину з країн колишнього СРСР, починаючи з 01.01.1993 року. Серед них і репатріанти.

Законні положення викладені в Законі про біженців та вигнанців (BVFG), загальному адміністративному розпорядженні до Закону про біженців та вигнанців, Законі про громадянство (StAG) та законах про попередників.

Уповноваженими є такі органи:

  • Федеральне адміністративне управління (Кельн)
  • Німецьке посольство (Київ)
  • Відомства у справах іноземців

Важливі положення:

Хто такі пізні переселенці? (§4 Закону про біженців та вигнанців)

  1. пізнім переселенцем вважається, як правило, етнічний німець, який залишив республіки колишнього Радянського союзу після 31 грудня 1992 р. і протягом шести місяців за законом переїхав на постійне місце проживання до Німеччини, якщо він до цього
    1. з 8 травня 1945 року або
    2. після його насильницького переселення або переселення батьків, починаючи з 31 березня 1952 року або
    3. з моменту народження, якщо він народжений до 1 січня 1993 року і є нащадком особи, яка виконала умови п. 1 (8 травня 1945 р.) або п. 2 (31 березня 1952 р.), за винятком випадків, коли батьки або предки лише після 31 березня 1952 року переїхали на місце проживання на території примусового виселення,
      мав своє місце проживання на території примусового виселення.
  2. Пізнім переселенцем вважається також етнічний німець, який проживав на територіях примусового виселення згідно з §1 а.2 №3, за винятком держав, зазначених в абзаці 1, який відповідає іншим вимогам абзацу 1 і доведе, що він з 31 грудня 1992 р. зазнавав утиску своїх інтересів або відчував наслідки таких утисків через свою німецької національної приналежності.
  3. Пізній переселенець є німцем згідно ст. 116 а.1 Конституції. Подружжя або нащадки пізніх переселенців, які включені до рішення про надання статусу пізнього переселенця згідно §27. 1 речення 2, отримують таке правове становище після їх прийняття у відповідності з законом, якщо таке включення не втратило своєї сили.

Вимоги до національної приналежності (§6 Закону про біженців та вигнанців) :

  1. Людиною німецької національної належності відповідно до цього закону вважається той, хто на своїй батьківщині визнав себе громадянином німецької національності, якщо це визнання буде підтверджений певними ознаками, такими як походження, мова, виховання, культура.
  2. Той, хто народився після 31 грудня 1923 року вважається людиною німецької національності, якщо він є нащадком німецького громадянина або особи німецької національної приналежності і до виїзду з територій примусового виселення оголосив себе особою німецької національності у відповідній заяві про національності або іншим шляхом, або належав німецької національності відповідно до права країни походження. Альтернативним визнанням вважається, зокрема, підтвердження достатнього рівня знань німецької мови, відповідного рівню В1 Загальноєвропейських контрольних положень про мови або підтвердження того, що в родині розмовляли німецькою мовою. Визнання себе особою німецької національної приналежності повинно бути підтверджено доказом здатності на момент прийняття адміністративного рішення щодо заяви, а у випадках згідно §27 абзац 1 пропозиція 2 на момент обґрунтування постійного місця проживання відповідно до цього закону вести як мінімум просту бесіду німецькою, за винятком тих випадків, коли кандидат не може проявити цю здатність в силу фізичного, душевного або розумового захворювання або обмежених можливостей згідно з §2 абзац 1 пропозицією 1 Дев’ятої книги кодексу соціального права. Визнання себе особою німецької національної приналежності допускається, навіть якщо його немає, так як це було пов’язане з ризиком для тіла і життя або ж важкими професійними або економічними наслідками, але зважаючи всіх обставин бажання приналежності тільки до німецької етнічної групи залишається непохитним.

Хто ще підпадає під цей закон? Члени сім’ї (§7 а.2 Закону про біженців та вигнанців)

Дружини, діти, онуки і т. д. Возз’єднання сім’ї. Шлюб, який проіснував 3 роки.

  • §§ 8, 10 і 11 застосовується відповідним чином по відношенню до подружжя і нащадкам пізнього переселенця, які не задовольняють умовам § 4 а. 1 або 2, але залишили території примусового виселення в порядку процедури прийняття. § 5 застосовується за змістом.

Порядок процесу (§27 Закону про біженців та вигнанців)

  1. Рішення про прийняття видається за заявою осіб за місцем проживання на територіях примусового переселення, які після обґрунтування свого постійного місця проживання відповідно до закону задовольняють вимогам до пізніх переселенців (близькі люди). Незважаючи на вищевикладене, особам без рішення про прийом, але прийняв закон, може бути видано таке рішення, або ж може бути внесено запис згідно з абзацом 2 пропозицією 1 заднім числом, якщо виконані інші умови, а відмова була б занадто жорстким рішенням. Місце проживання на території примусового переселення вважається таким, що продовжує існувати, якщо заяву було відхилено згідно з пропозицією 2, а заявник згідно з пропозицією 1 знову обґрунтував місце проживання на території примусового переселення.
  2. Проживає на території примусового переселення чоловік/дружина, за умови, що шлюбу не менше трьох років, або проживає на території примусового виселення нащадок з метою загального переселення включаються до рішення про прийняття основного особи, якщо в їх особі не виявляється причина відмови згідно § 5, а лице таке включення в рішення дійсно просить; подружжя і повнолітні нащадки повинні також володіти базовими знаннями німецької мови. Включення в рішення робиться навздогін, якщо нащадок основного особи народився не на території примусового виселення, а під час процесу переселення і перед видачею довідки відповідно до § 15 абзацом 1. У відступ від пропозиції 1 чоловік/дружина або нащадок пізнього переселенця, який залишився на території примусового переселення, має місце свого постійного проживання згідно із законом, може бути внесено згідно з пропозицією 1 до рішення про прийняття пізнього переселенця заднім числом, якщо всі інші умови виконані. Внесення рішення про прийом малолітніх нащадків можливо тільки разом з батьками чи одним з батьків, що має право опіки. Чоловік/дружина або повнолітній нащадок може бути внесений до рішення відступ від пропозиції 1, якщо він не може володіти базовими знаннями німецької мови з причини фізичного, душевного або розумового захворювання або з причини обмежених можливостей згідно з § 2 абзацу 1 пропозицією 1 Дев’ятої книги кодексу соціального права. Включення до рішення про прийом втрачає свою силу, зокрема, якщо шлюб буде розірвано до того, як обидва подружжя покинуть території примусового переселення, або ж основна особа помирає до того, як будуть прийняті вписані в рішення особи згідно § 4 абзацу 3 2 пропозицією.
  3. Заяву про перегляд незаперечно закритого справи про видачу рішення про прийняття або внесення в це рішення не прив’язане до термінів. § 8 абзац 2 і § 9 абзац 4 пропозицію 2 поширюються на членів сімей осіб, які були включені до рішення заднім числом згідно з абзацом 2 пропозицією 3.
  4. Протягом кожного календарного року можуть бути видані стільки рішень про прийняття, щоб число прийнятих пізніх переселенців, подружжя і нащадків не преувеличивало число осіб, розподілених у 1998 році Федеральним адміністративним управлінням згідно §§ 4, 7. Федеральне адміністративне управління на сто чоловік може взяти на 10 більше або на 10 осіб менше.

Умови для прийняття:

  1. Походження від особи німецької національної приналежності.
  2. Визнання себе особою німецької національності. На підставі заяви про визнання себе особою німецької національності або докази спілкування в родині на німецькій мові, або докази хороших мовних знань, як правило, рівень B1.
  3. Знання мови.
  4. Можливо тільки для осіб, народжених до 01.01.1993. Але це юридично оспариваемо.
    Місце проживання на територіях вимушеного переселення. Можливі виключення в силу важких обставин.
  5. Відсутність фактів, які є підставою для відмови.

    Крім того:
  6. Закриті справи можуть бути знову відновлені без часової прив’язки. Можна подати нову заяву або відновити процес за нововиявленими обставинами.

Особливості подання заяви громадянами східної України

Заяви мають перевагу і розглядаються в прискореному темпі. Заяви можна подавати безпосередньо під Фрідланде.

Необхідно підтвердити особливе порушення інтересів. Хто не може перечекати час розгляду в Україні, може прибути безпосередньо під Фрідланде і там почекати рішення за заявою.

Встановлення громадянства відповідно до Закону про громадянство (StAG) і законами про попередників (RaStAG)

Така процедура можлива тільки в тому випадку, якщо можна довести, що предки мали німецьке громадянство, а не тільки належали до німецької національності. Тут Федеральне адміністративне відомство і відомства у справах іноземців проводять провадження за позовом про визнання згідно з законом про громадянство.

Перегляд незаперечного закритого справи

Нинішня правова ситуація відкриває можливості для того, щоб закриті в законному порядку (що стали незаперечними) справи могли бути знову відновлені без обмеження строком. З юридичного боку це можливо завдяки зміні § 27. 3 Федерального конституційного закону (BVG), внаслідок чого звичайний 3-місячний строк згідно § 51. 3 Закону про адміністративне провадження втрачає свою силу.

Приєднання постфактум

Подружжя або нащадки, що залишилися в країні походження, можуть бути внесені в рішення про прийняття живе в Німеччині пізнього переселенця без попереднього викладу тяжкості обставин. Вимога спільного переїзду втрачає силу.

Відмова

У разі відмови для початку потрібно скласти письмову апеляцію. Якщо апеляція отримає негативне рішення та відмова залишиться в силі, можна подати адміністративну скаргу.

Процес реєстрації та процедура розподілу

Якщо пізні переселенці і члени їхніх сімей приймають рішення про переселення в Федеративну Республіку Німеччину, їх розміщують після прибуття в представництві Федерального адміністративного управління під Фрідланді, є єдиною установою з прийому знову прибулих переселенців, де вони проходять усну процедуру реєстрації та розподілу. Паралельно з підтвердженням особи перевіряються також дані заяви, якщо це не представилося можливим зробити під час проведення письмової процедури надання права перебування. Після цього слід розподіл пізнього переселенця і його сім’ї на території ФРН у відповідності з запропонованим принципом розподілу. Родинні зв’язки в Німеччині, можливості отримання роботи, доходу і освіти враховуються при розподілі в рамках можливого. Перебування в таборі під Фрідланді, як правило, триває кілька днів. Там пізно переселенцям і членам їх сімей також надається можливість підготуватися до життя в Німеччині і вони отримують необхідну підтримку. Паралельно пізні переселенці та їхні сім’ї мають можливість при Федеральному адміністративному управлінні адаптувати свої ім’я та прізвище до мовного слововживання в Німеччині. Це перший крок до інтеграції в життя Німеччини. Якщо особи звертаються до інстанцію під Фрідландом без рішення про прийняття на руках, вони можуть бути прийняті у виняткових випадках, якщо вони в силу особливих обставин не змогли провести процедуру надання права перебування на території своєї країни, за умови виконання інших вимог. До таких обставин належать, наприклад, загрозливе для життя захворювання. Процедура закінчується видачею реєстраційного посвідчення, яке пізній переселенець і його сім’я повинні пред’явити до відповідної федеральної землі для подальшого супроводу.

Видача довідки про визнання статусу пізнього переселенця

Федеральне адміністративне управління з 01 січня 2005 р. видає пізнім переселенцям для підтвердження їх відповідності статусу пізнього переселенця відповідну довідку (§ 15. 1 Закону про біженців та вигнанців). З видачею реєстраційного посвідчення та наданням права на участь в інтеграційному курсі процедура прийняття в Федеральному адміністративному управлінні не закінчується. Як зазначено вище, Федеральне адміністративне управління з 01 січня 2005 р. видає пізнім переселенцям для підтвердження їх відповідності статусу пізнього переселенця відповідну довідку (§ 15. 1 Закону про біженців та вигнанців), після того, як вони почнуть проживати в призначеної федеральної землі. Включеним до рішення про прийняття не німецьким подружжю або нащадкам для підтвердження виконання вимог згідно § 7 а. 2 Закону про біженців та вигнанців також видається відповідна довідка (§ 15. 2 Закону про біженців та вигнанців). Рішення про видачу довідки є обов’язковим для всіх відомств та інстанцій, що відповідають за надання прав та пільг. З видачею цієї довідки новоприбывающие зазвичай отримують німецьке громадянство. Крім того, ця довідка є підставою для надання численних послуг (пенсійне страхування та законне страхування від нещасних випадків, послуги Федерального агентства з працевлаштування, соціальних відомств).

Сприяння у працевлаштуванні відповідно до § 9 абз.3 Закону про біженців та вигнанців (BVFG)

Пізні переселенці з країн колишнього СРСР, Естонії, Латвії або Литви в якості компенсації за страждання отримують у відповідь на заяву паушальну допомога при працевлаштуванні. Після внесення зміни в § 9 абз.3 Закону про біженців та переселенців з 24.05.2007 р. Федеральне адміністративне управління взяло на себе цю задачу. Перехідного правового регулювання закон не передбачає, тому Федеральне адміністративне управління уповноважене і за незакриті старі справи. Розмір паушальної допомоги для пізніх переселенців, які народилися до 01.01.1946 р., становить 3.068 Євро. Для пізніх переселенців, які народилися до 01.04.1956, допомога становить 2.046 Євро.

(9 людина, в середньому: 4.56/5)

^