Німецький центр Аренс і Шварц

Будь-яка юридична допомога

+380 97 947 0991

Паспортні питання / Консульські питання

1. Ідентифікаційний код

Український ідентифікаційний код можна порівняти з німецьким індивідуальним податковим номером. Ми можемо отримати для Вас цей ідентифікаційний код протягом від одного дня до одного тижня. Вам не потрібно буде особисто присутнім у відповідному органі влади, так як цю процедуру ми можемо виконати для Вас на підставі довіреності. Це можливо як для іноземців (реєстрація або дозвіл на перебування не потрібні), так і для українців.

2. Реєстрація

Ми можемо зареєструвати Вас в Україні в короткі терміни, причому в будь-якому місті України.

3. Подача заяви на отримання українського закордонного паспорта (біометричного)

Наша компанія допоможе Вам при подачі заяви на отримання українського закордонного паспорта. Отримання нового закордонного паспорта можливо протягом 2 днів. При цьому не грає ролі, в якому регіоні України Ви мешкаєте і де зареєстровані. В отриманні біометричних закордонних паспортів ми також можемо Вам допомогти.

Однак, особиста присутність заявника є абсолютно необхідною!

4. Зміна прізвища після укладення шлюбу

При укладенні шлюбу подружжя або беруть прізвище чоловіка/дружини, або залишаються зі своєю колишньою прізвищем. Прізвище можна приєднати до свого прізвища через дефіс, поставивши або перед своїм прізвищем, або після неї (§ 1355 а. 4 стор. 1 Цивільного кодексу). Згідно § 1355 а. 4 стор. 2 і 3 Цивільного кодексу кількість прізвищ не може перевищувати дві.

Якщо чоловік/дружина має іноземне громадянство або кілька громадянств, то подружжя може скористатися своїм правом на самовизначення і вибрати майбутні прізвища згідно з правом тієї держави, громадянином/громадянкою якого є чоловік/дружина (ст. 10 а. 2 №. 1 Ввідного закону до Цивільного кодексу). Тут вирішальним буде іноземне право на ім’я.

Присвоєна шлюбна прізвище не може бути відкликана до закінчення шлюбу.

На внутрішній території країни цивільні положення про ім’я застосовуються переважно тільки по відношенню до німців. Німецькі органи влади – зокрема, ЗАГС – і суди застосовують до іноземцю право тієї держави, якій іноземець належить (ст. 10 Ввідного закону до Цивільного кодексу).

Специфічні положення поширюються на прізвище чоловіка/дружини, якщо він або вона іноземець/-ка. У такому випадку подружжя щодо шлюбного прізвища можуть вибрати право тієї держави, якій належить чоловік/дружина. Іноземне право є тут вирішальним. Якщо подружжя іноземці, то замість своїх національних законів вони можуть вибрати німецьке право імені, якщо один з подружжя має постійне місце проживання в Німеччині.

За українським правом можна вибрати прізвище чоловіка, дружини або подвійне прізвище. Але можна залишити і свої колишні прізвища.

Якщо чоловік/дружина з України міняють своє прізвище при укладанні шлюбу, то й в усіх документах, що посвідчують особу та інших документах потрібно змінити прізвище. Для цього зазвичай робляться наступні кроки:

1. Подача заяви на видачу нового внутрішнього паспорта / пластикової ідентифікаційної картки

Внутрішній паспорт з 1 листопада 2016 р. замінюється нової пластикової ідентифікаційною картою. Документи подаються в паспортний стіл за місцем проживання (центр адміністративних послуг або державна міграційна служба).

У Києві можна подати документи, незалежно від міста призначення в Україні.

Дату прийому можна призначити на підставі довіреності.

Для подачі заяви потрібні такі документи:

  • свідоцтво про шлюб (якщо це іноземні документи, з апостилем і перекладом, виконаним в Україні)
  • колишній ідентифікаційний код
  • колишній внутрішній паспорт
  • закордонний паспорт, якщо є
  • довідка з місця проживання або виписка з будинкової книги
  • паспортні фото

Обробка документів триває 30 днів, але можлива прискорена процедура протягом 3-5 днів.

2. Подача заяви на видачу нового ідентифікаційного коду

Потрібно подати документи на оформлення нового ідентифікаційного коду. Документи подаються до відповідного податкового органу за місцем реєстрації або в Києві для всієї України.

Таке оформлення можливе на підставі довіреності.

Необхідні документи:

  • новий внутрішній паспорт / пластикова ідентифікаційна карта
  • старий ідентифікаційний код
  • свідоцтво про шлюб

Процес обробки документів становить від одного дня до одного тижня.

3. Подача заяви на видачу нового закордонного паспорта

Необхідні документи:

  • новий внутрішній паспорт / пластикова ідентифікаційна карта
  • новий ідентифікаційний код
  • попередній закордонний паспорт
  • свідоцтво про шлюб

Отримання паспорта можливо протягом двох робочих днів.

Для подачі заяви не вимагається особиста присутність заявника, а отримати паспорт можна на підставі довіреності.

Ми можемо допомогти Вам на кожному етапі і прискорити процес в цілому з тим, щоб Ви могли використовувати час між весіллям і отриманням візи для того, щоб поміняти особисті документи і уникнути зайвого очікування або помилок. Вам не знадобиться в’їжджати в Україну вдруге для зміни прізвища.

^