Німецький центр Аренс і Шварц

Будь-яка юридична допомога

+380 97 947 0991
uarude

Визнання / атестація на відповідність іноземних професійних кваліфікацій у Німеччині

Правова підстава – § 17a Закону про перебування разом з § 8 абз. 2 Положення про зайнятість.

В першу чергу, даний пункт має важливе значення перед працевлаштуванням на регламентовані посади, як лікар або провізор, медична сестра / брат, медичний персонал по догляду за літніми людьми та ін. Для виконання роботи на вказаних посадах необхідно мати дозвіл на роботу або відповідну регламентовану кваліфікацію, чи підтвердження про її наявність.

Для цього необхідне рішення інстанції, що відповідає за визнання професійної кваліфікації, як правило, це окружне управління Німеччини, про те, що необхідні заходи зі встановлення відповідності або інші кваліфікаційні заходи зі встановлення рівнозначності професійної кваліфікації або дозвіл на провадження трудової діяльності.

У трудовому договорі або згоді про прийняття на роботу повинні бути вказані точні дані про вид, зміст та тривалість запланованої діяльності, час роботи, місце роботи та суму гонорару. Сума гонорару має бути адекватною, але не менше, ніж розмір мінімальної заробітної платні. Якщо про це не вказано у договорі, необхідна додаткова інформація про перебіг заходів щодо визнання відповідності кваліфікації. Перевага в тому, що вже на етапі визнання відповідності кваліфікації можна приступати до роботи під наглядом.

Процес подачі документів на отримання дозволу на перебування для проведення процедури професійного визнання або заходів з визначення відповідності для українців

Спочатку необхідно забронювати для себе дату та годину прийому у посольстві Німеччини у м. Київ для подачі документів на отримання візи. Йдеться про національну візу категорії D, що дасть Вам право на тривале перебування. При подачі документів на отримання візи обов’язкова Ваша особиста присутність. Ваші інтереси не може представляти представник.

Під час прийому у посольстві необхідно надати такі документи:

  • Заповнена заява на отримання візи з особистим підписом у 2 екземплярах
  • Закордонний паспорт з 2 копіями
  • 3 фото на паспорт
  • Висновок або рішення інстанції, що відповідає за визнання професійної кваліфікації, як правило, це окружне управління Німеччини, про те, що необхідні заходи зі встановлення відповідності або інші кваліфікаційні заходи зі встановлення рівнозначності професійної кваліфікації або дозвіл на провадження трудової діяльності (в оригіналі).
  • Трудовий договір або згода на прийняття на роботу з 2 копіями. У трудовому договорі або згоді про прийняття на роботу повинні бути вказані точні дані про вид, зміст та тривалість запланованої діяльності, час роботи, місце роботи та суму гонорару. Сума гонорару має бути адекватною, але не менше, ніж розмір мінімальної заробітної платні. Якщо про це не вказано у договорі, додаткова інформація про перебіг заходів щодо визнання відповідності кваліфікації.
  • Якщо Ви ще не здали екзамен на визначення рівню професійної мови, необхідно надати оригінал бронювання курсу професійної мови з інформацією про кількість годин на тиждень (інтенсивний курс – мінімум 18 годин на тиждень) та підтвердження оплати.
  • Дипломи, сертифікати, трудова книга з перекладом, підтвердження про закінчення навчального закладу
  • Резюме, зокрема, з інформацією про попередню освіту та професійну діяльність
  • Підтвердження коштів для життєзабезпечення у розмірі мінімум 720 € на місяць. Є кілька варіантів підтвердження:
  • офіційне зобов’язання згідно з §§ 66 – 68 Закону про перебування,

або

  • шляхом зарахування необхідної суми на блокований рахунок у Німеччині,

або

  • виплати заробітної платні, котрі особа отримуватиме після проходження професійної перепідготовки або ж від провадження діяльності до 10 годин на тиждень, незалежної від заходів, спрямованих на підвищення освіти.
  • Медичне страхування для в’їзду в країну

Як правило, візу видають на 6 місяців. З цією візою особа може в’їхати до Німеччини.

По прибуттю необхідно зареєструватися у відповідному відділі реєстрації за місцем проживання. Після цього роботодавець може подати заяву на отримання соціального страхування. Необхідним також є медичне страхування.

Після проходження всіх вказаних процедур та отримання необхідних документів можна подавати заяву до відповідного Відомства у справах іноземців про отримання дозволу на тривале перебування. Наразі час обробки заяв може тривати невизначений час, та у Відомств у справах іноземців є можливість одразу ж видавати попередні дозволи на перебування (так звані тимчасові дозволи).

^