Німецький центр Аренс і Шварц

Будь-яка юридична допомога

+380 (0)67 551 38 41+380 (0)63 010 63 15+380 (0)44 592 73 71

Міжнародний обмін персоналом та проекти за кордоном

виды на жительство (ВНЖ) в Германии / види на проживання (ВНЖ) в Німеччині / Aufenthaltserlaubnis Deutschland

Правова підстава – § 18 Закону про перебування разом з § 10 Положення про зайнятість.

Міжнародні підприємства в рамках обміну персоналом за певних умов можуть приймати на роботу у Німеччині працівників з третіх країн (в тому числі з України), у яких дане підприємство має своє представництво.

Агенція з працевлаштування повинна дати свою згоду, але перевірка пріоритетності кандидатів не проводиться. Тобто на ринку праці не проводиться перевірка наявності німецьких кандидатів на дану посаду. Визнаний системою «ANABIN» диплом про вищу освіту також не потрібен.

Виходячи з аспектів привілейованості, дозвіл може бути наданий терміном до трьох років, якщо

1. згідно з § 10 абз. 1 №. 1 Положення про зайнятість – Міжнародний обмін персоналом
співробітники як спеціалісти, що мають вищу, вищу професійну освіту або прирівнювану кваліфікацію, будуть влаштовані на роботу в рамках обміну персоналом всередині міжнародного підприємства у Німеччині,

або

2. згідно з § 10 абз. 1 №. 2 Положення про зайнятість – Закордонні проекти

робота іноземного працівника на підприємстві у Німеччині для реалізації закордонного проекту є невід’ємно необхідною, працівник за кордоном працює над реалізацією даного проекту та має прирівнювану до німецьких спеціалістів кваліфікацію та, окрім того, володіє спеціальними знаннями, характерними для даного конкретного підприємства.

Необхідні документи для отримання попередньої згоди:

  • Бланк посадової інструкції
  • Копія закордонного паспорту
  • Копія диплому з додатком
  • Резюме

За необхідності, додатково:

  • Іменний перелік співробітників, що відряджаються (для обміну персоналом)
  • Детальне описання проекту (для закордонних проектів)
  • Актуальний звіт про діяльність підприємства / Дані про конгломератну компанію
  • Правомочна довіреність (якщо на подачу заяви уповноважується представник, такий як юридична компанія або консалтингова компанія).

Після отримання попередньої згоди можна звертатися до посольства Німеччини із заявою про отримання візи.

Процес подачі документів та видачі дозволу на перебування для працевлаштування для українців

Спочатку необхідно забронювати для себе дату та годину прийому у посольстві Німеччини у м. Київ для подачі документів на отримання візи. Йдеться про національну візу, що дасть Вам право на тривале перебування. При подачі документів на отримання візи обов’язкова Ваша особиста присутність. Ваші інтереси не може представляти представник.

Під час прийому у посольстві необхідно надати такі документи:

  • Заповнена заява на отримання візи з особистим підписом у 2 екземплярах
  • Закордонний паспорт у 2 копіях
  • 3 фото на паспорт
  • Трудовий договір або згода на роботу з 2 копіями
  • Диплом з додатком + переклад з 2 копіями
  • Рекомендації з попередніх місць роботи, трудові книги з 2 копіями
  • Рішення про рівнозначність документу про професійну освіту
  • Попередня згода на влаштування на роботу від агентства з працевлаштування
  • Медичне страхування для в’їзду в країну

Розгляд документів на отримання візи посольством Німеччини у м. Києві триває наразі 2-8 тижнів.

Як правило, візу видають на 6 місяців. З цією візою особа може в’їхати до Німеччини.

По прибуттю необхідно зареєструватися у відповідному відділі реєстрації за місцем проживання. Після цього роботодавець може подати заяву на отримання соціального страхування. Необхідним також є медичне страхування.

Після проходження всіх вказаних процедур та отримання необхідних документів можна подавати заяву до відповідного Відомства у справах іноземців про отримання дозволу на тривале перебування. Наразі час обробки заяв може тривати невизначений час, та у Відомств у справах іноземців є можливість одразу ж видавати попередні дозволи на перебування (так звані тимчасові дозволи).

(5 людина, в середньому: 4.80/5)

^