Німецький центр Аренс і Шварц

Будь-яка юридична допомога

+380 97 947 0991

Підприємницька діяльність / Заснування бізнесу у Німеччині

Учреждение фирм в Германии или в Украине / Установа фірм в Німеччині чи в Україні / Firmengründungen in der Ukraine oder in Deutschland

Правова підстава – § 21 Закону про перебування.

В Німеччині, як і в більшості країн, можливо отримати дозвіл на перебування, якщо особа інвестує кошти у країну. Положення, що це регулюють, викладені у §21 Закону про перебування. Інвестувати можна, зокрема, у сфері нерухомості.

Підприємці, працюючі на гонорарній основі та акціонери будь-якого об’єднання осіб згідно з § 21 Закону про перебування можуть отримати дозвіл на перебування з метою заснування та ведення діяльності підприємства у Німеччині. Це ж стосується і законних представників (наприклад, директорів) юридичних осіб (ГмбХ, АТ), якщо вони несуть підприємницький ризик у фірмі. Закон для видачі дозволу на перебування вимагає підтвердження економічної зацікавленості або регіональної потреби, позитивного впливу діяльності на економіку, забезпечення фінансування завдяки власному капіталу або згоді на кредит.

Починаючи з літа 2012 Закон не вимагає дотримання мінімальних інвестиційних сум або наявності певної кількості робочих місць. Та при оцінюванні економічного інтересу ці показники все ще приймаються до уваги.

Вирішальними є влучна підприємницька думка та концепція, котра за результатами аналізу ринкової ситуації виявить себе переконливою та такою, що може бути профінансована. Сприятливими будуть хороша кваліфікація підприємства, позитивний вплив на ринок праці та внесок до інновацій та досліджень. Підприємці, старші за 45 років, окрім того, повинні пред’явити достойне соціальне забезпечення в старості. Відомство у справах іноземців перед прийняттям рішення підключає інші інстанції. Наприклад, Торгово-промислова палата на підставі поданих документів складає експертний висновок, чи є інтерес до створення підприємства. Саме тому, наполегливо рекомендується ретельно підготувати бізнес-план та фінансовий план. Якщо підприємство через три роки покаже себе як успішне, може бути видана (безстрокова) посвідка на проживання. Через п’ять років у Вас виникає законне право на отримання.

Процес подачі документів на отримання дозволу на перебування для ведення самостійної діяльності або створення підприємства для українців

Спочатку необхідно забронювати для себе дату та годину прийому у посольстві Німеччини у м. Київ для подачі документів на отримання візи. Йдеться про національну візу категорії D, що дасть Вам право на тривале перебування. При подачі документів на отримання візи обов’язкова Ваша особиста присутність. Ваші інтереси не може представляти представник.

Під час прийому у посольстві необхідно надати такі документи:

  • Заповнена заява на отримання візи з особистим підписом у 2 екземплярах
  • Закордонний паспорт з 2 копіями
  • 3 фото на паспорт
  • Дипломи, сертифікати, трудова книга з перекладом, підтвердження про закінчення навчального закладу
  • Резюме, зокрема, з інформацією про попередню освіту та професійну діяльність
  • Бізнес-план / Концепція
  • Витяг з Торгового реєстру
  • Підтвердження пенсійного забезпечення для заявників, старших 45 років (наприклад, власне майно, придбані пенсійні права, надання документу про приватне пенсійне страхування)
  • Підтвердження наявності коштів для життєзабезпечення
  • Медичне страхування у Німеччині для тривалого перебування у країні (соціальне страхування)

Як правило, візу видають на 6 місяців. З цією візою особа може в’їхати до Німеччини.

По прибуттю необхідно зареєструватися у відповідному відділі реєстрації за місцем проживання. Після цього роботодавець може подати заяву на отримання соціального страхування. Необхідним також є медичне страхування.

Після проходження всіх вказаних процедур та отримання необхідних документів можна подавати заяву до відповідного Відомства у справах іноземців про отримання дозволу на тривале перебування. Наразі час обробки заяв може тривати невизначений час, та у Відомств у справах іноземців є можливість одразу ж видавати попередні дозволи на перебування (так звані тимчасові дозволи).

(8 людина, в середньому: 4.75/5)

^