Німецький центр Аренс і Шварц

Будь-яка юридична допомога

+380 97 947 0991

Податки підприємств та податкова система в Україні

Steuerkodex der Ukraine - Податковий кодекс України - Налоговой кодекс Украины

Українське податкове право, на відміну від німецького, просте та зрозуміле. На даний момент у цілому нараховують тільки 34 види різних податків, з них 20 – загальнодержавні та 14 – комунальні. Фундаментом податкового права є закон про податок на прибуток та податок з обороту. У наступному короткому огляді надана інформація про деякі види податків.

Податок з обороту/Податок на додану вартість (ПДВ)

На даний момент ставка податку з обороту складає 20%. Є невеликий список товарів, на котрі поширюється понижена податкова ставка 7%, наприклад, фармацевтична продукція. Не всі підприємства зобов´язані платити податок з обороту. При обороті більше 1 млн. грн. у рік, підприємство повинно платити податок з обороту та повинно зареєструвати себе як платника податку з обороту, а також подавати відповідну декларацію про сплату податку з обороту. Існує можливість добровільної реєстрації та обкладання податком, якщо оборот нижче вказаної суми. На товари та послуги, що експортуються за кордон, ПДВ не поширюється.

Наступні товари та послуги звільнені від сплати ПДВ:

  • оренда
  • банківські послуги та операції
  • приватні освітні послуги
  • державні послуги
  • імпорт з митною вартістю до 150.- Євро.
  • страхування
  • певні ліцензійні послуги
  • цінні папери

Корпоративний податок

Корпоративний податок – це податок на прибуток юридичних осіб, котрий українські та іноземні підприємства відраховують зі свого прибутку. Цей податок зобов´язані сплачувати українські або іноземні підприємства, котрі ведуть в Україні економічну діяльність, отримують прибуток та розглядаються як податкові резиденти. Прибуток, що був отриманий за кордоном, також підлягає стягненню податку з нього.

Податковими об´єктами вважаються підприємства, котрі є податковими резидентами в Україні та отримують прибуток в Україні та/або за кордоном. Корпоративний податок повинні сплачувати також юридичні особи, котрі хоч і не є податковими резидентами, але отримують прибуток в Україні. На даний момент ставка корпоративного податку складає 18%. За певних обставин застосовуються інші податкові ставки.

Прибуток, отриманий в Україні підприємствами, що не є в Україні податковими резидентами, обкладається податком по ставці 15%. Основою для обчислення податку є внутрішній та зовнішній дохід підприємства. Прибутком вважаються грошові надходження згідно з бухгалтерським обліком.

Окрім того, існують угоди про запобігання подвійному оподаткуванню з іншими країнами, де можуть міститися інші правила. Україна уклала такі угоди з Німеччиною та Австрією.

Спрощена податкова система для малих та середніх підприємств в Україні (Flat-Tax)

Такі спрощені податкові ставки та положення поширюються як на юридичні, так і на фізичні особи. Такою системою оподаткування часто користуються маленькі приватні підприємства. Індивідуальний підприємець (ФОП), як і юридична особа, можуть обрати цю спрощену систему оподаткування. Це залежить від кількості працівників на підприємстві, розміру річного обороту та виду діяльності. Нижче розглянемо варіанти детальніше.

Існує розподіл на 4 податкові групи, котрі повинні виконувати наступні умови:

I. Індивідуальний підприємець (ФОП)

  • Наймані працівники: немає
  • Оборот: до 300.000.- грн.
  • Види діяльності: роздрібна торгівля та послуги
  • Податкова ставка: максимум до 10% прожиткового мінімуму в Україні

II. Індивідуальні підприємці (ФОП)

  • Оборот: до 1.500.000.- грн.
  • Наймані працівники: від 0 до 10
  • Податкова ставка: максимум до 20% мінімальної зарплатні в Україні
  • Види діяльності: роздрібна торгівля, послуги та гастрономія

III. ФОП та юридичні особи

  • Будь-яка кількість найманих працівників
  • Оборот до 5.000.000.- грн.
  • Види діяльності: всі види діяльності.
  • Подвткова ставка:
    • для ФОП 3% від доходів, якщо сплачується податок з обороту.
    • У решті випадків, 5% (якщо податок з обороту не відраховується). Тут є право вибору.
    • Для юридичних осіб: 6%, якщо податок з обороту відраховується, та 10%, якщо ні.

IV. ФОП та юридичні особи

  • Будь-яка кількість найманих працівників
  • Без обмежень по обороту
  • Види діяльності: сільське господарство
  • Податкова ставка: 0,19 до 6,33%

Податок на прибуток

Це податки, котрі фізичні особи платять з доходів, незалежно від того, чи є вони податково-правовими резидентами. Податкова ставка складає 18%. Винятком вважаються виплати з дивідендів підприємства. Тут податкова ставка складає 5%.

Основою для вирахування податку є дохід, отриманий як в Україні, так і за її межами. Резиденти платять податок на прибуток з внутрішнього та зовнішнього доходів. Нерезиденти платять податок на прибуток з усіх доходів, отриманих в Україні. У цій ситуації застосовується Угода про запобігання подвійному оподаткуванню.

Україна уклала Угоду про запобігання подвійному оподаткуванню з 65 країнами. Серед них Німеччина та Австрія.

Військовий збір

Військовий збір складає 1,5% та стягується як з резидентів, так і з нерезидентів. Військовий збір стягується з зарплатні, виручки та певних інших приватних угод, таких як продаж нерухомості і т.д.

З резидентів військовий збір стягується з усіх доходів. Нерезиденти оплачують його тільки з доходів, отриманих в Україні.

Споживчий податок (акцизний збір)

Цей податок поширюється на певні споживчі товари, такі як сировина, бензин, дизель, алкоголь, табачні вироби, енергія, тощо. Розмір відповідної податкової ставки вираховується по формулі для відповідної товарної групи згідно з Податковим кодексом України.

Податок на нерухомість

Платити податок на нерухомість зобов´язані фізичні та юридичні особи, резиденти та нерезиденти. Потрібно розрізняти податок на будівлі та земельні ділянки.

Податок на будівлі

Податок на нерухомість вираховується, виходячи з квадратного метру площі жилої або комерційної нерухомості, починаючи з певної встановленої квадратури.

Податкова ставка на будівлі встановлюється місцевими органами влади. На даний момент максимальний розмір складає 3% мінімальної зарплати за 1 кв.м. загальної площі жилої або комерційної нерухомості. Додаткова ставка у розмірі 25.000,- грн. стягується за квартири площею більше 300 m² та будинки площею від 500 m².

Земельні ділянки

Податок на нерухомість платять фізичні та юридичні особи, резиденти та нерезиденти, що є власниками земельних ділянок. Податкова ставка на володіння земельною ділянкою також встановлюється місцевими органами влади. При цьому податкова ставка подвтку на володіння земельною ділянкою не повинна перевищувати 3% вартості земельної ділянки. Для сільськогосподарських земельних ділянок та земельних ділянок загального користування максимальна податкова ставка складає 1% від вартості земельної ділянки.

Податок на автомобіль

Податок на транспортний засіб платять юридичні та фізичні особи, резиденти та нерезиденти, що мають в Україні власні транспортні засоби. Податкова ставка встановлена за єдиним тарифом у розмірі 25.000,- грн./рік. Податок на автомобіль оплачують лише власники легкових автомобілів, не старших 5 років та вартість котрих перевищує 375 мінімальних заробітних плат.

(17 людина, в середньому: 4.29/5)

^