Німецький центр Аренс і Шварц

Будь-яка юридична допомога

+380 97 947 0991

Трудове право в Україні

Arbeitsrecht Ukraine - Трудове право в Україні - Трудовое право в Украине

Трудові відносини повинні бути урегульовані трудовим договором, котрий может бути укладений між найманим працівником та роботодавцем у письмовому або усному вигляді. Більшість трудових відносин регуюються договором у письмовому вигляді. Іноземцям для працевлаштування необхідний дозвіл на роботу.

Трудові договори можуть бути з обмеженим строком дії. Щоправда, лише у випадках, передбачених законом, наприклад, якщо трудові відносини через вид діяльності, її виконання не можуть бути з не обмеженим строком або ж якщо це суперечить інтересам найманого працівника.

Випробувальний термін не повинен перевищувати 3 місяці. Після цього набуває сили безстроковий трудовий договір у відповідності до законодавства.

Як правило, робочий тиждень триває 5 днів, проте є виключення. Графік роботи не повинен перевищувати 40 годин на тиждень. Неповнолітні можуть працювати лише 36 годин на тиждень. Такий самий графік у працівників шкідливих професій. Понаднормові години враховуються лише у виняткових випадках за певних обставин. За законом тривалість відпустки складає 24 календарних дні. Є можливість взяти неоплачувану відпустку. Невикористані дні відпустки повинні бути компенсовані у грошовому еквіваленті.

У трудовому договорі обумовлюється заробітна платня, котра не може бути нижчою за мінімальну зарплатню. Заробітна плата/гонорар виплачується у гривні.

Наймані працівники можуть розривати трудові договори у звичайному порядку у 2-тижневий строк. Розірвання договору оформлюється у письмовому вигляді. Можливе також дострокове розірвання договору через вагому причину. Якщо найманий працівник розриває трудові відносини з причин, наведених у трудовому законодавстві, роботодавець повинен розірвати договір в строки, котрі бажає найманий працівник. Роботодавець також може розірвати договір з причин, встановлених законом.

Працевлаштування іноземців в Україні

Перед початком трудових відносин з іноземцем необхідно подати заяву на отримання дозволу на роботу. Заяву подає роботодавець до центру зайнятості. Дозвіл на роботу діє протягом максимум одного року, після закінчення котрого дозвіл має бути продовженим. Необхідно подати довідку про несудимість та заповнену заяву. Мито за обробку пакету документів складає 4 українських мінімальних зарплат. Лише потім можна укладати трудовий договір та подавати його до відповідних інстанцій.

За необхідності, іноземний працівник подає заяву на отримання візи в українському посольстві за кордоном.

Соціальне страхування/Збри/Податок на зарплатню

Податкова система у сфері праці будується наступним чином:

Роботодавець з зарплатні найманого працівника утримує 15% податку на зарплату та перераховує їх до фінансового управління. Додатково 2% відраховуються до Пенсійного фонду. Окрім того, 0,6% на страхування по безробіттю, а також 0,5-1% на страхування від втрати працездатності / страхування від нещасних випадків. Ці суми стягуються з зарплатні найманого працівника, після чого роботодавець перераховує їх до певних інстанцій. Ці відрахування дехто називає податками з доходів фізичних осіб, хоча тут йдеться не про податки у буквальному сенсі цього слова.

Загалом, з зарплатні найманого працівника стягуються 18,1-18,6%.

Поширена думка, що йдеться про подохідний податок у розмірі 18%, хоча формально та з точки зору розміру відрахувань це не зовсім так.
Зараз додався ще військовий податок у розмірі 1,5%.

Відрахування, що стягуються з зарплатні найманого працівника, наразі складають між 19,6 та 20,1 %.

Роботодавець платить за найманого працівника єдиний страховий внесок (соціальний внесок) у розмірі 22%.

За певних обставин та умов ця сума, як і соціальні внески найманого працівника, можуть коливатися за розміром.

Малі підприємці 2-ої та 3-ої податкової групи платять за самих себе єдині соціальні внески у розмірі 22% від суми мінімальної зарплати, що відповідає у середньому 800 грн.

У 1-ій податковій групі ця сума менше наполовину, тобто складає 11%.

(10 людина, в середньому: 4.70/5)

^