Німецький центр Аренс і Шварц

Будь-яка юридична допомога

+380 97 947 0991

Валютний режим в Україні

Devisenregelungen in der Ukraine - Валютний режим в Україні - Валютный режим в Украине

Українська Гривня (грн.) у відповідності до урядового наказу „Про систему регулювання та контролю валюти“ є єдиним дозволеним платіжним засобом в Україні (наприклад, платежі між українськими підприємствами, приватними підприємцями, тощо).

Всі підприємства в Україні (тобто як юридичні особи, так і приватні підприємства) зобов´язані подавати декларацію про капітал за кордоном.

У відповідності до українського законодавства готівкові грошові суми, котрі нерезидент може вивозити у іноземній валюті, є обмеженими. Нерезидент може:

  • якщо є попередня митна декларація, то раніше ввезену до України грошову суму у іноземній валюті можна вивезти назад без усіляких обмежень. Суми вище 10.000.- Євро потрібно обов´язково декларувати.
  • у іншому, суми до 10.000- Євро або еквівалент в іншій валюті можна вивозити при дотриманні певних встановлених положень.

Окрім іншого, грошові суми можна ввозити та вивозити або шляхом банківського переказу, або на підставі ліцензії НБУ.

Українська валюта – гривня – не є валютою, що вільно конвертується. Всі транзакції належать валютному контролю. Український валютний контроль вважається самим обмежуючим у світі. Це стосується як фізичних та юридичних осіб, так і приватного та комерційного платіжного обороту. Валютні операції регулюються положеннями Національного банку України.

50% валютних надходжень приватних підприємств, представництв, юридичних осіб та інших підприємств повинні бути продані. Як правило, продаж зразу ж проводить обслуговуючий банк, після чого 50% надходження залишається у валюті, а решта 50% зараховуються на рахунок уже у гривні.

Фізичні особи протягом дня можуть купувати валюту, еквівалентну максимум 150.000 грн.

Валютний переказ за кордон дозволяється лише у розмірі 15.000 грн. на день.

Готівкові платежі від фізичних осіб дозволяються лише у розмірі до 50.000 грн. на день.

Великі суми дозволяються шляхом проведення розрахунків через банк.

Зняття іноземної валют из рахунку можливе лише в еквіваленті до 250.000 грн. на день.

Зарахування дебіторської заборгованості по експорту можливе лише обмежено.

Банки встановлюють свій курс обміну іноземної валюти та не прив´язані до офіційного курсу НБУ.

Банкам дозволяється встановлювати різні курси валют всередині одного фінансового інституту, тобто в різних філіалах одного й того ж банку можуть бути різні курси валют.

(12 людина, в середньому: 4.25/5)

^