Німецький центр Аренс і Шварц

Будь-яка юридична допомога

+380 97 947 0991

Позбавлення батьківських прав в Україні

Выезд детей за границу / Виїзд дітей за кордон / Kindernachzug

У рамках подальшого виїзду дітей за кордон у відповідності з положеннями § 32 Закону про перебування, а також українського чинного законодавства про порядок виїзду малолітніх дітей за кордон найчастіше необхідно позбавити батьківських прав особа, що володіє батьківськими правами (часто це рідні батьки), який залишається в Україні. В українському праві використовується поширений термін – батьківські права, який як синонім використовується в Німеччині до терміна – право батьківського піклування, хоча з юридичної точки зору це не зовсім правильно.

Всупереч поширеній думці недостатньо, щоб особа, що має право виховувати дитину, на підставі нотаріального заяви відмовиться від своїх батьківських прав.

Позбавлення батьківських прав також в Україні можливо тільки виключно на підставі рішення суду. Тобто, в обов’язковому порядку заводиться судову справу. Необхідно довести, що особа, яка має право на виховання дитини, кричущо порушує свої батьківські обов’язки, не платить грошей на утримання дитини і т. д. Виїзд до Німеччини сам по собі не є достатньою підставою для позбавлення батьківських прав. Для цього потрібно довести порушення з боку особи, яка має право на виховання дитини.

Увага, суд може ухилитися від поданих заяв і позбавити батьківських прав обидві особи, які мають право на виховання дитини. Наприклад, так як особа, що має право на виховання дитини, яка подає заяву про позбавлення батьківських прав, також порушує свої обов’язки опіки, так як не піклується про дитину належним чином або не може піклуватися.

Приклад: мати проживає з новим партнером в Німеччині. Дитина роками проживає зі своїми бабусями/дідусями в Україні. Саме тому в питанні позбавлення батьківських прав завжди потрібно підключати компетентних юристів. Іноді потрібно, щоб орган опіки дітей також виклав свою правову позицію. Часто до процесу залучаються свідки, наприклад, вчителі, сусіди та ін

Процес можна істотно прискорити і спростити, якщо особа, яка має право на виховання дитини, нотаріально або перед судом заявить про свою згоду. У більшості випадків для полегшення процедури ми впливаємо на таку особу у позасудовому порядку.

Позбавлення батьківських прав має вагомі недоліки для тієї сторони, яку позбавляють батьківських прав. Всупереч існуючій в Україні думку алиментная обов’язок, звичайно ж, зберігається. Крім того, сторона більше не зможе усиновити/удочерити дитину.

Крім цього, саме через заслуховування свідків, частково з особистого оточення і т. д., такий процес несе з собою втрату авторитету в більшій чи меншій мірі. Як правило, виробництво проходить за місцем проживання або реєстрації відповідача.

Тривалість процесу залежить від багатьох факторів. Можна розраховувати мінімум на 1-2 місяці й довше, якщо справа виявиться спірним. В останні роки можна спостерігати, що судові провадження про право батьківського піклування ведуться судами сумлінно і частково проводяться масштабні розслідування. Спостерігається певне переосмислення. Якщо раніше позбавлення батьківських прав відносилося до другорядних питань юстиції, яким особливо ніхто не займався, то зараз справи йдуть зовсім інакше. Іноді до процесу підключаються прокуратури для забезпечення належного перебігу процесу.

Ви можете уповноважити нас представляти Ваші інтереси з усіх питань, пов’язаних із позбавленням батьківських прав, по всій Україні. Завдяки проведеним нами процесам у цій сфері ми накопичили значний досвід.

(28 людина, в середньому: 4.07/5)

^